UNESCO verdensarv i Romsviga, Søgne, Kristiansand
Båtene som ligger her i Romsviga tilhører private og Søgne kystlag. «Klink» er bygd i 2023, på Bragdøya, etter mål fra tradisjonell «Lillebåd» fra Søgne. Den opprinnelige båten er bygd i Søgne rundt 1865. «Uvår» er bygd i 2024, på Bragdøya, etter oppmåling av rester av båt funnet i Uvårkilen, Søgne, tidlig på 1970-tallet. Motorbåten «Konsulen» er bygget i 1933, ved «Jørgensen & Viks Baatbyggeri» i Grimstad, med ny SABB énsylindret dieselmotor fra 1966. Prammen er bygget i 2014, av Sigurd Christoffersen fra Søgne.
Båtsamlingen i Romsviga – levende kulturarv i praksis
I Romsviga har det gjennom historien vært benyttet ulike typer båter til fiske, fangst og transport. De klinkbygde trebåtene som ligger her i sommerhalvåret representerer lokale eksempler på «Den nordiske klinkbåttradisjonen».
Denne tradisjonen ble i 2021 skrevet inn på UNESCOs liste over verdens immaterielle kulturarv.
Tradisjonen dreier seg om bygging av klinkbygde båter, men inkluderer også den tradisjonelle bruken av disse båtene til roing og seiling.
En levende kulturarv: Klinkbåttradisjoner – maritime håndverk, bruk av lokale tradisjonsbåter, fellesskap.

Den nordiske båtbyggertradisjonen med klinkbygde båter er en del av en arv som har røtter helt tilbake til vikingtiden.
I mer enn 1000 år har båten vært med på å skaffe mat på bordet, frakte personer og varer over hav, sikre handel og sørge for forbindelse mellom landsdeler.
I løpet av de siste 50 år har det skjedd et skifte i bruken av klinkbygde båter. Båten er i langt mindre grad en livsbetingelse. Nå blir båtene primært bygd til rekreasjon, natur- og kulturopplevelser, kystfriluftsliv og mye mer. Klinkbåten er en viktig ramme for kulturarv og tilhørighet.
Evnen til å innlemme moderne krav og samtidig forstå koblingen mellom utforming og funksjon krever fortsatt de samme tradisjonelle ferdighetene som det krevdes av båtbyggerne som bygde båter til fortidens opprinnelige formål.
Og det er ikke bare de klinkbygde båtene som skal bygges og vedlikeholdes. For å sikre den nødvendige kulturarven som er forbundet med dem, skal mange andre maritime håndverk også holdes ved like, herunder seilas og håndtering av båtene.
På Bragdøya i Kristiansand finner vi et av flere maritime miljøer i Norden som arbeider aktivt for å bevare, praktisere, videreformidle og forske på de maritime håndverk som er knyttet til de klinkbygde båtene. Noen av våre båter her i Romsviga er bygget på Bragdøya.
Hva skal det til for å bygge en båt?
Den gang, som nå, startet båtbygging med dialog mellom båtbygger og kunde. Det er kundens krav til funksjon, størrelse og hvilket farvann båten skal seile i, som er avgjørende for båtens endelige størrelse og fasong – innenfor de lokale byggetradisjonene.
Dialog er et viktig grunnlag for håndverket. Et eget fagspråk, som omhandler alt fra treverkets kvaliteter og egenskaper til kjennskap til farvannene og båtenes fasong. En kulturarv, som ikke kan måles i verdi, som er blitt overlevert mellom mennesker gjennom mange generasjoner.
For å kunne dekke båteierens behov må båtbyggerne, i tillegg til materialforståelse og håndverksmessig kunnskap, også kunne skaffe de nødvendige ressurser og varer som skal til.
Med andre ord, det skal mye mer enn en båtbygger til for å bygge en båt.

Klinkbygget båt
På klinkbygde båter overlapper bordene, og de er fastgjort til hverandre – eller klinket sammen. Teknikken ble utviklet i Skandinavia, og er kjent fra vikingtidens båtbygging.

Kravellbygget båt
På kravellbygde båter ligger bordene kant mot kant, og de er fastgjort til de innvendige spantene. Teknikken stammer fra middelhavsområdet og kom først til Norden gjennom middelalderen.
Fellesskap, kunnskap og glede på sjøen
Forbundet KYSTEN består av mange frivillige, som ror, seiler og vedlikeholder båtene i Romsviga (og andre steder). Ved aktiv bruk av våre båter formidler vi den maritime kulturarven.
Gjennom bruk og vedlikehold av våre båter, og gjennom ulike kurs i tradisjonelt håndverk knyttet til livet ved kysten, opplever vi felleskap og glede.
Les mer om Forbundet KYSTEN på https://www.kysten.no
Meld deg gjerne inn i vårt felleskap, og finn ditt lokale kystlag på https://kysten.no/kystlagene-kart
Levende kulturarv i fremtiden
De nordiske klinkbygde båtene er en viktig del av vår felles kulturarv her i Skandinavia. Disse båtene har vært grunnlaget for at Norge gjennom 1000 år har vært en sjøfartsnasjon. Med sine tilknyttede maritime håndverk er den klinkbygde båten en vesentlig brikke i en felles forståelse av vår kulturhistorie og samfunn.
Båtenes formål har endret seg, men folk i alle aldre søker stadig ned til sjøen, og får lyst til å sette seil og dra ut på havet. Det gir de klinkbygde båtene en nåtidig – og fremtidig relevans.
Derfor gikk en rekke nordiske kulturinstitusjoner, foreninger og private personer sammen om en felles søknad om å få «nordiske klinkbåttradisjoner» innskrevet på UNESCOS representative liste over menneskehetens immaterielle kulturarv.
Konvensjon om beskyttelse av den immaterielle kulturarven
«Immateriell kulturarv» betyr: praksis, fremstillinger, uttrykk, kunnskap, ferdigheter – samt tilhørende instrumenter, gjenstander, kulturgjenstander og kulturelle rom – som samfunn, grupper og, i noen tilfeller, enkeltpersoner anerkjenner som en del av sin kulturarv.
Denne immaterielle kulturarven, som er overført fra generasjon til generasjon, blir stadig gjenskapt av samfunn og grupper i relasjon til deres miljø, i samspill med naturen og med deres historie og gir en følelse av identitet og kontinuitet, noe som fremmer respekt for kulturelt mangfold og menneskelig kreativitet.
Takk til:
