Klinkbygde båter

UNESCO verdensarv i Romsviga, Søgne, Kristiansand

Båtene som ligger her i Romsviga tilhører private og Søgne kystlag. «Klink» er bygd i 2023, på Bragdøya, etter mål fra tradisjonell «Lillebåd» fra Søgne. Den opprinnelige båten er bygd i Søgne rundt 1865. «Uvår» er bygd i 2024, på Bragdøya, etter oppmåling av rester av båt funnet i Uvårkilen, Søgne, tidlig på 1970-tallet. Motorbåten «Konsulen» er bygget i 1933, ved «Jørgensen & Viks Baatbyggeri» i Grimstad, med ny SABB énsylindret dieselmotor fra 1966. Prammen er bygget i 2014, av Sigurd Christoffersen fra Søgne.

Båtsamlingen i Romsviga – levende kulturarv i praksis

I Romsviga har det gjennom historien vært benyttet ulike typer båter til fiske, fangst og transport. De klinkbygde trebåtene som ligger her i sommerhalvåret representerer lokale eksempler på «Den nordiske klinkbåttradisjonen». 

Denne tradisjonen ble i 2021 skrevet inn på UNESCOs liste over verdens immaterielle kulturarv. 

Tradisjonen dreier seg om bygging av klinkbygde båter, men inkluderer også den tradisjonelle bruken av disse båtene til roing og seiling. 

En levende kulturarv: Klinkbåttradisjoner – maritime håndverk, bruk av lokale tradisjonsbåter, fellesskap.

Hva skal det til for å bygge en båt?

Den gang, som nå, startet båtbygging med dialog mellom båtbygger og kunde. Det er kundens krav til funksjon, størrelse og hvilket farvann båten skal seile i, som er avgjørende for båtens endelige størrelse og fasong – innenfor de lokale byggetradisjonene. 

Dialog er et viktig grunnlag for håndverket. Et eget fagspråk, som omhandler alt fra treverkets kvaliteter og egenskaper til kjennskap til farvannene og båtenes fasong. En kulturarv, som ikke kan måles i verdi, som er blitt overlevert mellom mennesker gjennom mange generasjoner. 

For å kunne dekke båteierens behov må båtbyggerne, i tillegg til materialforståelse og håndverksmessig kunnskap, også kunne skaffe de nødvendige ressurser og varer som skal til. 

Med andre ord, det skal mye mer enn en båtbygger til for å bygge en båt.

Klinkbygget båt 

På klinkbygde båter overlapper bordene, og de er fastgjort til hverandre – eller klinket sammen. Teknikken ble utviklet i Skandinavia, og er kjent fra vikingtidens båtbygging.

Kravellbygget båt 

På kravellbygde båter ligger bordene kant mot kant, og de er fastgjort til de innvendige spantene. Teknikken stammer fra middelhavsområdet og kom først til Norden gjennom middelalderen.

Fellesskap, kunnskap og glede på sjøen

Forbundet KYSTEN består av mange frivillige, som ror, seiler og vedlikeholder båtene i Romsviga (og andre steder). Ved aktiv bruk av våre båter formidler vi den maritime kulturarven. 

Gjennom bruk og vedlikehold av våre båter, og gjennom ulike kurs i tradisjonelt håndverk knyttet til livet ved kysten, opplever vi felleskap og glede. 

Les mer om Forbundet KYSTEN på https://www.kysten.no 

Meld deg gjerne inn i vårt felleskap, og finn ditt lokale kystlag på https://kysten.no/kystlagene-kart 

Levende kulturarv i fremtiden

De nordiske klinkbygde båtene er en viktig del av vår felles kulturarv her i Skandinavia. Disse båtene har vært grunnlaget for at Norge gjennom 1000 år har vært en sjøfartsnasjon. Med sine tilknyttede maritime håndverk er den klinkbygde båten en vesentlig brikke i en felles forståelse av vår kulturhistorie og samfunn. 

Båtenes formål har endret seg, men folk i alle aldre søker stadig ned til sjøen, og får lyst til å sette seil og dra ut på havet. Det gir de klinkbygde båtene en nåtidig – og fremtidig relevans. 

Derfor gikk en rekke nordiske kulturinstitusjoner, foreninger og private personer sammen om en felles søknad om å få «nordiske klinkbåttradisjoner» innskrevet på UNESCOS representative liste over menneskehetens immaterielle kulturarv.

Konvensjon om beskyttelse av den immaterielle kulturarven

 «Immateriell kulturarv» betyr: praksis, fremstillinger, uttrykk, kunnskap, ferdigheter – samt tilhørende instrumenter, gjenstander, kulturgjenstander og kulturelle rom – som samfunn, grupper og, i noen tilfeller, enkeltpersoner anerkjenner som en del av sin kulturarv. 

Denne immaterielle kulturarven, som er overført fra generasjon til generasjon, blir stadig gjenskapt av samfunn og grupper i relasjon til deres miljø, i samspill med naturen og med deres historie og gir en følelse av identitet og kontinuitet, noe som fremmer respekt for kulturelt mangfold og menneskelig kreativitet.

Takk til: